Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

2015 yılında Birleşmiş Milletler’e (BM)  üye ülkeler yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele etmek hedefiyle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (SKA) 2030 yılında tamamlanacak bir yol haritası olarak kabul etmiştir. SKA’lar farklı gelişmişlik seviyesindeki tüm ülkeler için geçerli ve kimseyi geride bırakmayacak şekilde tasarlanmış 17 evrensel amaçtan oluşan bir eylem çağrısıdır.17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 169 gösterge ile takip edilmektedir. 

BM her yıl BM Ajansları ile işbirliği içinde geliştirilen ve küresel göstergeler çerçevesine ve ulusal istatistik sistemleri tarafından üretilen verilere ve bölgesel düzeyde toplanan bilgilere dayanan SKA İlerleme Raporu hazırlamaktadır. Ayrıca ülkeler iki yılda bir yayımladıkları Gönüllü Ulusal Gözden Geçirme Raporları (Voluntary National Review- VNR) ile kendi ilerlemelerini takip etmektedir. Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Gönüllü Ulusal Gözden Geçirme (VNR) raporlarına ulaşmak için tıklayınız.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na Ulaşmak için İş Dünyasının Rolü

Büyüklüğünden, sektöründen ve coğrafyasından bağımsız olarak tüm şirketler SKA'lara ulaşmaya katkı verebilir. İş dünyası sahip olduğu kaynaklar, geniş coğrafyalara yayılan değer zincirleri, inovasyon yapma ve bunu ölçeklendirme kapasitesi ile bu hedefleri hayata geçirme konusunda önemli bir aktör.

 

İklim, su ve gıda krizlerinden yoksulluk, çatışma ve eşitsizliğe kadar uzanan küresel sorunlar,  özel sektörün sunabileceği çözümlere ihtiyaç duyuyor. SKA'lar evrensel ilkeler ile modellerini ve sistemlerini dönüştüren şirketlere yol gösterecektir. SKA gündemini ilerletmek isteyen şirketler için iş, sorumlu bir şekilde hareket etmekle başlar. Bir başka deyişle sorumlu iş UN Global Compact’in 10 İlkesini stratejilere ve operasyonlara dahil etmek ve bir alandaki iyi uygulamaların veya yeniliğin başka bir alanda zarar vermeyi telafi edemeyeceğini anlamak demektir.

 

UN Global Compact, farkındalıktan eyleme geçmek, daha fazla şirketin somut ve iddialı hedefler belirlemesini ve bu hedeflerdeki ilerlemeyi raporlamasını desteklemek için katılımcılara yeni nesil çözüm platformları,eğitim, kaynak, yayın, programlar sunuyor.
 
Sürdürülebilirlik İş Dünyası için neden önemli?

İş dünyası, daha önce benzeri görülmemiş, hızlanan ve karmaşık riskleri ve fırsatları aynı anda yönetiyor.  Şirketlerin faaliyet gösterdiği pazarlar, yeni bir teknoloji, aniden ortaya çıkan doğal kaynak krizi veya çatışmalar gibi sayısız faktör tarafından kısa sürede altüst olabilir; veya bu riskler yeni ürün, hizmet ve pazarların ortaya çıkmasını da sağlayabilir. 
 

Tüketiciler ve yatırımcılar her zamankinden daha fazla bilgi sahibi ve şirketlerin daha fazla sorumluluk almasını istiyorlar. İklim krizi, doğal afetler, çatışmalar ve eşitsizlikler toplumsal refah kaybına yol açarken, şirketlerin maliyetlerini artırıyor ve operasyonların devamlılığını riske atıyor. Şirketlerin kısa vadeli düşünmeleri yeterli olmadığı, orta ve uzun vadede çevresel, sosyal ve ekonomik refahı gözeterek iş yapmaları gerektiği özellikle iş dünyası liderleri ve yatırımcıları tarafından giderek daha iyi anlaşılıyor.  Harekete geçen şirketler bir adım önde olacaklar.
 

Uluslararası rekabetin sürdürülebilirlik üzerinden şekillendiği bir döneme girildi. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması gibi uluslararası alandaki gelişmeler iş dünyasının dönüşümünü zorunlu kılıyor. Dolayısıyla şirketlerin uluslararası rekabette hayatta kalabilmek için sürdürülebilirliği stratejilerine bir an önce entegre etmesi gerekiyor.