UN Global Compact dünyadaki en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimidir. 2000 yılında BM Eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın girişimi ile kurulan platformun 10 İlkesi temelini insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında hazırlanmış dört Birleşmiş Milletler bildirgesinden almaktadır (İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesi, Birleşmiş Milletler Rio Çevre ve Kalkınma Bildirgesi, Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi). UN Global Compact ilkelerine taahhüt eden şirketler her sene, şirket dışı kuruluşlar ise iki senede bir UN Global Compact’in 10 ilkesine ilişkin raporlama yapmaktadır.
UN Global Compact hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
163 ülkede UN Global Compact üyesi bulunmaktadır. UN Global Compact’in 70 ülke ağı bulunmaktadır.
UN Global Compact bir BM girişimi olmak ile birlikte bir BM ajansı değildir. UN Global Compact’in yetki alanı 2015 yılında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun “Küresel ortaklıklara doğru: Birleşmiş Milletler ile ilgili tüm ortakların ilkelere dayalı güçlendirilmiş işbirliği” başlıklı, A/RES/70/224 sayılı kararında yeniden tanımlanmıştır. 79/224 sayılı BM Genel Kurulu kararı, UN Global Compact’in faaliyetlerini, BM Genel Kurulunun yetkisi altında sorumlu iş uygulamalarını ve BM değerlerini iş dünyasında ve BM sisteminde geliştirmek olarak tanımlamaktadır.
UN Global Compact Birleşmiş Milletler’den herhangi bir fon almamaktadır.
UN Global Compact üyeliği kuruluşlara dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişiminin bir parçası olma fırsatı vermektedir. UN Global Compact’e üye olan şirketlerin elde ettiği imkanlardan bazıları:
160+ fazla ülke, 20.000’den fazla şirket üyesi bulunan UN Global Compact, dünyanın en büyük ve Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen tek kurumsal sürdürülebilirlik girişimidir. Yetki alanı Birleşmiş Milletler Genel Kurul kararı ile tanımlanmış olan UN Global Compact şirketler ile Birleşmiş Milletler yapısı arasında bir köprü görevi görmektedir. Dünyanın farklı bölgelerinde 70 ülke ağı bulunan UN Global Compact’in 10 ilkesi şirketlerin büyüklüğü, yapısı ve coğrafi konumunu gözetmeksizin kapsayıcı ve evrenseldir.
Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
UN Global Compact üyeliğinin herhangi bir yasal yükümlülüğü yoktur, üyelik tamamen gönüllük esasına dayanmaktadır. UN Global Compact değişimi tetiklemek, kurumsal sürdürülebilirliği desteklemek ve yenilikçi çözümleri ve ortaklıkları teşvik etmek için tasarlanmıştır.
Bununla birlikte, UN Global Compact üyesi şirketlerinden insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki 10 İlke’ye olan taahhütlerini şirketlerinin en üst düzey yetkilisi tarafından yazılı bir şekilde beyan etmeleri ve bu ilkelere ilişkin faaliyetlerini raporlamaları beklenmektedir.
Öğrenme, diyalog ve ortaklık temeline dayanan UN Global Compact, gözcüden ziyade bir rehber olarak faaliyet göstermektedir. Bununla birlikte, UN Global Compact’in bir zorunlu beyan çerçevesi mevcuttur. İş dünyasından üyelerin, ilerlemelerini senede bir kere olmak üzere paydaşlara bildirip bir kopyasını UN Global Compact’in web sitesine yüklemeleri gerekmektedir. Yıllık ilerleme bildirimlerini yapmayan üyelerin durumu “aktif”ten “iletişimsiz”e düşecektir. İki sene art arda bildirim yapmayan üyeler girişimden çıkartılmaktadır ve böyle bir durumda UN Global Compact bu üyelerin isimlerini yayımlamaktadır. İletişimsiz durumdaki şirketler İlerleme Bildirimi Raporları’nı (COP) yükleyerek aktif üye olabilmektedir. Girişimden düşen üyelerin UN Global Compact’e katılmak için tekrar başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu başvurularda COP bulunması zorunludur.
UN Global Compact bir performans veya değerlendirme aracı değildir. Herhangi bir şekilde bir onay damgası sunmamakta ve katılımcıların performansına göre yargılama yapmamaktadır. Katılımcıların yıllık raporlarını veya UN Global Compact ve 10 İlkesi’ni ne şekilde desteklediklerini gösteren benzer bir kurumsal rapor (örneğin; sürdürülebilirlik raporu) yayımlamaları beklenmektedir. Bu raporlar, İlerleme Bildirimi Raporu olarak adlandırılmaktadır. UN Global Compact bu tip bir açıklık ve şeffaflığın üyelerin faaliyetlerini geliştirmesini teşvik ettiğine inanmaktadır.
UN Global Compact şirket üyelerinin, UN Global Compact’in 10 ilkesine ilişkin faaliyetlerini her sene, şirket dışı üyelerin ise iki senede bir raporlamaları beklenmektedir. Bu raporlar İlerleme Bildirimi Raporu (COP- şirketler için) ve Sorumluluk Bildirimi Raporu (COE- şirket dışı üyeler için) olarak adlandırılmaktadır. Kuruluşların 10 İlke’ye taahhütünü beyan ettikleri ve bu ilkelere ilişkin faaliyetlerini de dahil ettikleri sürdürülebilirlik raporları da kabul edilmektedir. Raporlar UN Global Compact’in internet sitesinde kamuoyu ile paylaşılmaktadır.
Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
UN Global Compact’e katılım süreçleri hakkında buradan bilgi alabilirsiniz.
UN Global Compact’e başvuru yapan şirket başvuru formunda ilgili şirketin irtibat kişisi için şifre/kullanıcı adı tanımlamaktadır. UN Global Compact üyeleri https://www.unglobalcompact.org/login sayfasından kullanıcı ad ve şifrelerini girerek kurumlarının UN Global Compact sayfasına giriş yapmaktadır. Kurumunuzun UN Global Compact sayfasına girerek UN Global Compact COP/COE raporunuzu yükleyebilir, logo talebinde bulunabilir ve şirketinizin UN Global Compact’teki irtibat kişilerini tanımlayabilirsiniz.
UN Global Compact şifre ve kullanıcı adını kaybeden üyeler öncelikle https://www.unglobalcompact.org/login sayfasında “kullanıcı isminizi veya şifrenizi mi unuttunuz?” (forgot your username or password) ibaresinin üzerine tıklayarak, sistemde tanımlatmış oldukları emaillerini girerek yeniden kullanıcı adı/şifre belirleyebilmektedir. Eğer bu işlemi yapmış olmanıza rağmen size herhangi bir mail ulaşmadıysa info@globalcompactturkiye.org ile iletişime geçebilirsiniz.
UN Global Compact’in kendine ait bir logosu bulunmaktadır. Bu logonun kullanımı sıkı bir şekilde denetlenmekte ve genel Birleşmiş Milletler logo kullanımı kurallarına tabidir. Birleşmiş Milletler’in iş dünyası ile işbirliğine ilişkin politikaları BM İş Dünyası Rehberi’nde yayımlanmıştır.
Bu bağlamda, UN Global Compact üyelerinin UN Global Compact logosunu yalnızca sürdürülebilirlik ile ilgili iletişimlerde kullanması gerekmektedir. UN Global Compact logo kullanımı hakkında daha fazla bilgi için UN Global Compact Logo Politikası belgesini inceleyiniz.
İş dünyası sürdürülebilirliğine ilişkin ilk dijital öğrenim platformu olan UN Global Compact Akademisi, şirketlere sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak, iş risklerini azaltmak ve sürdürülebilir büyüme kaydetmek için gerekli bilgi ve becerileri geliştirme imkânı sunmaktadır.
UN Global Compact’e katılan şirketlerin çalışanları https://academy.unglobalcompact.org/learn sayfası üzerinden kayıt olabilmektedir.
UN Global Compact gönüllü bir girişimdir ve üyeler üyeliklerini istedikleri zaman sonlandırmakta özgürdür. Bununla birlikte, UN Global Compact üyelik talebinde olduğu gibi UN Global Compact üyelik sonlandırmasında da kurumun en üst düzey yetkilisinin imzalı talep mektubu yazması gerekmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’e yazılan mektupta kurumun UN Global Compact’ten ayrılma sebepleri belirtilmelidir. UN Global Compact’ten çıkış mektubuyla birlikte Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği çıkış işlemleri için de bir Yönetim Kurulu Kararı hazırlanmalıdır. Detaylı bilgi için info@globalcompactturkiye.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.
UN Global Compact’in katılım ve ayrılma mektuplarını kamuoyu ile paylaşma hakkını sakladığını dikkatinize sunarız.